Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

150.000 εκτός βαρέων και ανθυγιεινών...

Εκτός καθεστώτος βαρέων θα βγουν περίπου 70.000 διοικητικοί υπάλληλοι που εργάζονται στη βαριά βιομηχανία, τη χημική και τη φαρμακοβιομηχανία, ενώ οι πρώτοι που θα μπούν στη νέα, αναθεωρημένη λίστα, θα είναι το νοσηλευτικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων.
Στις 15 Ιουνίου θα είναι έτοιμος ο κατάλογος με τις ειδικότηττες των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, ενώ από την 1η Ιουλίου θα εφαρμοστεί το νέο καθεστώς, σύμφωνα με τις επιταγές του Μνημονίου .
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, στην κατηγορία των βαρέων είναι ασφαλισμένοι 538.000 μισθωτοί. Ο αριθμός εμφανίζεται μειωμένος εξαιτίας της ανεργίας, που έχει βγάλει εκτός αγοράς χιλιάδες οικοδόμους.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, από αυτούς εκτιμάται ότι θα αποχαρακτηριστούν επαγγέλματα που απασχολούν σήμερα περίπου 150.000 μισθωτούς, ενώ θα ενταχθούν για πρώτη φορά άλλοι 50.000 εργαζόμενοι.
Ο συνολικός αριθμός τους δεν θα ξεπερνά τις 450.000, δηλ. το 10% του συνόλου των εργαζομένων, όπως προβλέπει και το Μνημόνιο. Στο νέο κατάλογο, εκτός απο τους διοκητικούς υπαλλήλους, εκτιμάται ότι δεν θα υπάρχουν πλανόδιοι πωλητές, οικιακοί βοηθοί, εργαζόμενοι στο χώρο του μόντελινγκ, εκφωνητές ραδιοφώνου, κομμωτές και κάποιες
ειδικότητες στο χώρο του τουρισμού και επισιτισμού.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι σερβιτόροι και οι τραγουδιστές θα παραμείνουν εντός λίστας, καθώς οι συνθήκες εργασίας τους δεν έχουν τροποποιηθεί.
Όσοι βγουν από τη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών, θα χρειαστεί να δουλέψουν από πέντε έως οκτώ επιπλέον χρόνια.
Από το νέο καθεστώς θα "διασωθούν" μόνο όσοι εργαζόμενοι μέχρι 31-12-2015 θα έχουν συμπληρώσει συνολικά 4.500 ένσημα, από τα οποία τα 3.600, δηλ. 12 χρόνια, στα βαρέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου